250 Bin ÇAY Üreticisi Neden Promosyon Alamıyor ! Handüzü Yaylası Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, bankaların çay üreticilerine promosyon haklarının ödenmemesi talebiyle ilgili bir açıklama yaptı.
Tüm çalışanlara ve emeklilere bankalar tarafından ödenen promosyonun çay üreticilerine de ödenmesi gerektiğini belirten dernek sözcüsü Ceyhun Kalender,
“Kamu çalışanlarının maaşlarını ödeyen bankalarla kurumlar arasında yapılan anlaşmalar gereği, belirli aralıklarla bankalarca çalışanlara promosyon ödemesi yapılmaktadır. Önce kamu çalışanlarını kapsayan bu anlaşması daha sonra tüm çalışanları ve emeklileri de kapsayacak şekilde genişletildi.” dedi.
“Bankalar daha fazla müşteriye ulaşmak amacıyla 2000’li yıllardan itibaren bazı kamu kurumlarında promosyon ödemeleri yapmaktaydı.
Ülkemizde bankaların pazar paylarını artırmak ve kazançlarını daha yüksek miktarlara çıkarmak için yoğun bir kampanya başlatması üzerine, 2003 yılı başından itibaren çalışanlar için banka promosyonları daha yoğun bir şekilde gündeme gelmeye başladı.” diyen kalender sözlerine şöyle devam etti.
“TBMM’nin Milletvekillerine bir banka kanalıyla maaşlarına karşılık ücretsiz diz üstü bilgisayar vermesi üzerine, Türkiye Kamu-Sen promosyonların memurlara ödenmesinin yolunun açılmasını talep eden 11.02.2004 tarih ve 213 sayılı yazıyla başvuruda bulundu.
Açılan davalar, yapılan yeni başvurular üzerine 2005 yılından itibaren konu resmiyet kazandı ve kamu çalışanlarına promosyon ödenmeye başlandı.
Ancak ortaya çıkan bazı belirsizliklerden dolayı 2007 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile promosyonun şekli, sınırları netleşmiş oldu.
2017 yılından itibaren emeklilere ödenmeye başlanan banka promosyonları üzerine işçilerin işverenlerinden promosyon ücreti talebi söz konusu oldu.
KENDİRLİ FINDIKLI
Bu kapsamda işçi maaşlarının banka ile yapılması karşılığında bankalar ile işveren aralarında protokol ile banka promosyon hakkı doğmuş ve bu hak kapsamında işçilere de promosyon ödemesi yapılmaya başlanmıştır.
PEKİ YA ÇAY ÜRETİCİLERİ!..
Yukarıdaki süreçte de görüldüğü gibi promosyon hakkını elde etmek hiç de kolay olmamıştır. Bir taraftan bankalar promosyon ödemelerini sınırlı tutarken diğer taraftan kurumlar da bu promosyonları çalışanla paylaşmama ve kendi bütçelerine aktarma gayreti içindeydiler.
Öncelikle promosyon hakkının doğması için işverenin veya kurumun ödemeyi banka üzerinden yapma şartı vardır. Şimdi bütün kurumlarda olduğu gibi Çaykur çalışanlarına hakkı olan promosyon ödenirken aynı kuruma bağlı 250 bin yaş çay üreticisi bu haktan mahrum bırakılıyor.
Yasal düzenlemelerin şartlarına bakılırsa, uzun yıllar yaş çay bedellerini banka aracılığı ile alan çay müstahsillerine de promosyon ödenmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Şu ana kadar Çaykur ile ilgili bankalar arasında böyle bir promosyon anlaşması olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak üreticinin böyle bir haktan yararlanamadığını biliyoruz.
Yaş çay bedellerinin üreticinin banka hesabına aktarılmasından itibaren iki-üç gün bankada tutmasının yasal dayanağı olup olmadığını bir tarafa bırakırsak-ki bize göre burada yasal olmayan bir durum var- neticede bankanın, üreticinin parasıyla para kazandığı gerçeği ortadadır. Bu durumda üreticinin hakkı olan milyonlarca lira bankanın kasasında kalmaktadır.
Bu konuda üreticilerin, konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin, odaların, borsaların gerekli girişimleri yaparak ilgili mercileri harekete geçirmeleri gerekir.
Özellikle de Rizeli siyasetçilere ve Rize Milletvekillerine önemli görev düşmektedir.
Yoksa bankaların yaş çay bedellerinden doğan mevduat gelirlerini üreticiye yansıtmamaları durumunda, üreticilerin hak kaybı devam edecektir.
Bizim talebimiz bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak üreticinin bu mağduriyetinin giderilmesidir.
Çaykur’a bağlı binlerce üreticinin elde edeceği bu kazanım, ülkemizde tarım ve hayvancılıkla uğraşan milyonlarca insana da örnek olacaktır.”
Kaynak:
https://www.rizevizyon.com/haber-250-bin-cay-ureticisi-neden-promosyon-alamiyor-21095.html